Prima pâine (cu maia)

by - 3/11/2013

Sâmbătă a fost o zi faină. Am făcut pâine. Pentru prima dată. Pâine proaspătă, făcută în casă, am mai mâncat. Acasă, făcută de mama. Am urmărit de multe ori procesul, de la primul amestec de făină şi apă până la scoaterea din cuptor şi sfârâitul aburindelor în tăvi. Eu însă n-am încercat, deşi îmi place la nebunie.

E un aliment care nu-mi doar satisface nevoia de hrană, dar în combinaţie cu alte împrejurări, face parte din momentele alea simple şi frumoase ale vieţii, joie de vivre. Îmi place pâinea pe vatră, albă şi coaja crocantă, pâinea cu seminţe şi fruce uscate, baghetele franţuzeşti; cu un pic de unt şi o cafea caldă, un strop de dulceaţă şi o cană de ceai, simplă, proaspătă cu un pahar de lapte rece; nişte brânză, o zacuscă, o pastă de măsline, avocado sau humus şi un pahar de vin; o felie de pâine, nişte nuci şi un pic de sare sau o felie de pâine stropită cu ulei de acasă, de la Susleni. Ştiu că baza de la care porneşte o pâine este drojdia.

Sâmbătă însă am învăţat că poate fi şi maiaua. Iar despre ea şi cum se face pâinea cu maia am aflat de la Viviana, care a ţinut un atelier frumos în sufrageria Mariei :) Mulţumesc! (şi mulţumesc, Lixa, pentru invitaţie :) )


În timp ce Viviana ne explica şi povestea despre acest ingredient minune şi feluritele pâini pe care le poţi face, am amestecat, plămădit şi frământat, lăsat la dospit, împreună cu celelalte participante la atelier. Fiecare cu aluatul ei de pâine. Pe care apoi l-am primit la pachet şi copt acasă. Al meu a trebuit să dospească pe drumul dintre Bruxelles şi Antwerp, în maşină, lângă piticul Luca, pentru că da, şi el a participat la atelier, în sling, mai dându-şi cu părerea printr-un gângurit din când în când.


În timp ce casa se umplea de un miros minunat de pâine coaptă, eu nu mai aveam răbdare să treacă cele 40 de minute. Şi au trecut, am scos-o din cuptor, am lăsat-o pe un grătar să mai sfârâie şi să se răcească niţel...


Dar n-am rezistat până s-a răcit complet, cum de fapt e şi indicat. Mirosea prea bine ca să n-o gustăm atunci. Cu un pic de unt. Minunată!


Şi la micul dejun de a doua zi, la fel de bună.


Luca, fericit, nevoie mare de (şi) reuşita lui :)


Dacă nu pot să disting încă foarte bine gustul faţă de una cu drojdie, din comerţ (de calitate bineînţeles), recunosc că a ieşit foarte bună. Acum să vedem, consider o provocare să încerc să fac pâine în casă, pentru că nu e un proces aşa simplu, cere destul de mult timp. Dar ce e timpul până la urmă? :) Pentru ceva sănătos şi calitativ cred că este o investiţie înţeleaptă.

Câteva situri cu multe şi valoroase informaţii despre pâine şi maia:
Apa. Faina. Sare codrudepaine.ro

You May Also Like

5 commentarii

  1. Arata ca o paine pe vatra! Nu pot decat sa-mi inchipui ca si gustul e la fel de bun :) Momentan sunt si eu in experimente cu maia. Cand mi-o iesi maiaua-mama, sper sa-mi iasa si mie o paine ca cea din pozele tale - crusta apetisanta, miez dens, ferm si cu gauri :D Pofta buna! (daca a mai ramas ☺)

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata minunat! Imi pare atat de rau ca am ratat atelierul, desi o urmaresc pe Maria, mi-a scapat postul respectiv...Daca mai afli de vreo adunare de gatit si pregatit bunatati, mi-ar placea enorm sa particip si eu. Ca sa nu mai spun ca ti-am furat ideea pampoanelor pentru o petrecere si au fost de efect, inca le am agatate :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine Malina, o să-ţi dau de veste :) Eu aşa am cunoscut-o pe Maria şi blogul ei, de atelier mi-a spus o prietenă. Mă bucur că ai făcut pampoanele, dar n-ai furat nicio idee, că doar de asta am făcut tutorialul :)

      Ștergere
  3. Nu pot sa nu remarc cat de frumoase sunt pozele si cat de curat este geamulcuptorului tau. :)

    Painea arata minunat, cred ca trebuia crestata mai adanc, dar asta numai Viviana ne poate spune.

    Maine fac si eu prima paine. Din afara atelierului, tineti-mi pumnii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. He he, Maria, tu deja eşti experimentată! De când ai scris aici, ai făcut deja de câte ori pâine? 4-5 ori? :) Eu încă prind curaj, poate zilele astea încing şi eu vatra cuptorului

      Ștergere